Telttailu on ulkoilutoimintaa, johon kuuluu yöpyminen poissa kotoa joko ilman suojaa tai käyttämällä perussuojaa, kuten telttaa tai vapaa-ajan ajoneuvoa. Tyypillisesti osallistujat poistuvat kehittyneiltä alueilta viettääkseen aikaa ulkona luonnonmukaisemmilla alueilla harrastaakseen toimintaa, joka tarjoaa heille nautintoa tai koulutuskokemusta. Ulkona vietetty yö erottaa telttailun päiväretkistä, piknikistä ja muista vastaavan lyhytaikaisista virkistysaktiviteeteista.

Telttailu virkistystoimintana tuli suosituksi eliitin keskuudessa 1900-luvun alussa. Telttailu oli niin suosittua, että siitä alettiin tehdä telttailu -aiheisia Ninja Casino -pelejä. Ajan myötä sen suosio kasvoi muiden sosioekonomisten luokkien keskuudessa. Nykyaikaiset leiriläiset käyttävät usein julkisessa omistuksessa olevia luonnonvaroja, kuten kansallis- ja valtionpuistoja, erämaa-alueita ja kaupallisia leirintäalueita. Joissakin maissa, kuten Suomessa ja Skotlannissa, julkinen telttailu on laillista myös yksityisellä maalla. Camping on keskeinen osa monissa nuorisojärjestöissä ympäri maailmaa, kuten Scoutingissa, jotka käyttävät sitä sekä omavaraisuuden että ryhmätyön opettamiseen.

Luonnollisesti monet uudet tulokkaat saapuvat puistoihin ja leirintäalueille eivätkä tiedä mitä tehdä toisen osan aikana. Solujen vastaanotto on paska. Paristot ovat vähissä. Sinun täytyy olla luova. Olemme siis ottaneet yhteyttä asiantuntijalähteisiin eri puolilta Pohjois-Amerikkaa, jotta voimme kertoa sinulle parhaista asioista retkeilyn aikana.

Se, miten vietät aikaasi, riippuu siitä, kenen kanssa olet, joten olemme järjestäneet toiminnot ryhmätyypin mukaan. Keskustelimme arvostetun leiriläisten paneelin kanssa eri paikoissa, mukaan lukien REI Outdoor School -ohjaaja Gregory Kanter New Yorkin alueella; Canadian Skyline Adventuresin osaomistaja Sarah Peterson Kanadan Kalliovuorilla; ja Christopher Hagedorn, Get in the Wild Adventuresin omistaja/pääopas Etelä-Utahissa. Sen lisäksi, että he ovat asiantuntijoita retkeilyvarusteiden suhteen, he ovat asiantuntijoita ajan tappamisessa.

Parhaita asioita yksin telttailussa, alastomuuden lisäksi

Yksin telttailussa päätoiminta tapahtuu itse asiassa ennen leirintäalueelle saapumista. Kanter pitää mieluummin itseään vaeltaessa tai kiipeämässä päästäkseen paikalle, joten kun hän pääsee sinne, ”haluan vain mennä nukkumaan.”

Peterson toistaa tämän tunteen. ”Et halua päästä sisään liian aikaisin”, hän sanoo, mutta kun saavut leirintäalueelle, se on täydellinen paikka harjoitella jonkinlaista meditatiivista taidetta, kuten piirtämistä, kirjoittamista, maalaamista, valokuvaamista, päiväkirjaa tai musiikin soittaminen — lisäten, että kun kukaan muu ei ole lähellä, on täydellinen aika harjoitella ”jos soitat musiikkia huonosti”. Hän lisää, että on myös mukavaa käydä kävelyllä nähdäksesi kuinka monta lintua, kasvia ja kukkaa voit tunnistaa, mutta ei ylivarata itseäsi.

Parasta tekemistä ystävien kanssa telttailussa juomisen lisäksi

Suoraan, tee siitä juhlat. Peterson sanoo, että se, että joku tuo soittimen, ”menee pitkälle ihmisten viihdyttämisessä” ja että tehtävät tulee jakaa niin, että kaikilla on työpaikka ja joka tuntee olevansa mukana. Ystävät voivat vuorotellen valmistaa aterioita, pystyttää teltan ja tehdä tulen (edellyttäen, että tulenteko on sallittua, sinun on tarkistettava ensin!). Voit pelata taitettavia matkapelejä, mutta parasta on lähteä tutkimaan. Tämä voi tarkoittaa ryhmäretkiä läheisiin kaupunkeihin, jos olet autoretkellä, tai jos olet erämaassa, retkiä läheisille vesiputouksille tai näköalalle. Mene uimaan joessa, järvessä tai avannossa. Tai vain ulkona takkatulen ääressä, olennaista toimintaa Peterson kutsuu ”luolamies-TV:ksi”.

Hagedorn äänestää pelejä, olipa kyseessä sitten ”valaistu frisbee”, jota voi räpytellä pimeässä tai käyttää olutpullojen kaatamiseen (kyllä, juomista pidetään harrastuksena). Cornhole, shakki ja tammi eivät ole huonoja. Tai pelillistää askareita. Kanter sanoo, että hän haluaa osallistua pieneen ”ystävälliseen kilpailuun” nähdäkseen, kuka pystyy nopeimmin pystyttämään telttansa tai pakata varusteensa ensin.

Categories: Artikkelit